Як і де облаштувати осередок фізичної активності

Результат пошуку зображень за запитом "физкультура в детском саду"
Одним  із важливих  завдань сучасного суспільства є поліпшення стану здоров'я дітей, формування у них потреби бути здоровими. Навчити дітей хотіти бути здоровими - найважливіше завдання кожного дошкільного закладу. Формування здорового способу життя в нашому НВК №10 здійснюється в процесі фізкультурних занять, прогулянках, рухливих іграх, фізкультурних розвагах. Але поряд з тим свою фізичну активність дошкільники здійснюють самостійно  у повсякденному житті.
Самостійна рухова діяльність як форма активізації рухового режиму проводиться з дітьми щодня під час ранкового прийому, денної та вечірньої прогулянок, у вільний час, відведений для самостійної діяльності дітей між основними режимними процесами тощо.
Саме для цього у кожній групі є свій осередок фізичної активності, де зібрано безліч обладнання, в тому числі зробленого руками вихователів. Все обладнання багатофункціональне у використанні, барвисто оформлене і доступне дітям. Воно дозволяє малятам займатися фізкультурою, виконувати знайомі вправи, розвивати рухову активність.

У листі МОН від 02.09.2016_№  _1/9-456 «Щодо організації фізкультурно-оздоровчої роботи у дошкільних навчальних закладах» роз'яснено:

«Необхідною умовою самостійної рухової діяльності є створення предметного оточення, яке б спонукало дітей до рухової діяльності, конкретизувало її зміст, забезпечувало динамічну зміну самостійних занять вправами та іграми залежно від інтересу, бажань, задумів вихованців. Доцільно періодично змінювати пропонований набір обладнання та інвентарю, вносити нові компоненти до предметного оточення, забезпечити дітям можливість вільного доступу до обраних предметів та використання їх у самостійній руховій діяльності, не заважаючи  іншим дітям».  Дуже хочеться акцентувати увагу вихователів на фразу – вільний доступ.
Тож якщо у вашій групі є обруч, м'яч, кеглі, гра «Серсо» та інше обладнання, то воно розміщується у груповому приміщенні. Крім того спортивне обладнання діти  можуть використовувати не тільки під час  під час самостійної рухової діяльності, а й вихователь під час інших форм роботи  з дошкільнятами – індивідуальна робота, заняття з природи (дидактична гра з м'ячем « Живе- не живе»), з математики ( виміряти скакалкою довжину групової кімнати) тощо.
Але разом з тим Санітарний регламент вказує нам:
У розділі VII. Санітарно-гігієнічні вимоги до утримання приміщень та обладнання
У разі відсутності у закладі спортивної зали дозволяється у груповому (житловому) осередку облаштовувати спортивний/фізкультурний куточок, де розміщується фізкультурне обладнання та інвентар.
Отож, якщо у вашій групі все ж –таки є фізкультурне обладнання, то його обов'язково потрібно розміщувати у груповому приміщенні. Обладнання можна розмістити не тільки на спеціально обладнаних полицях, а й в різноманітних сучасних органайзерах, виготовлених власноруч, кольорових гачках, або просто у прикрашеній коробці


Бажаю вам здорових вихованців та  різних цікавих ідей!
Результат пошуку зображень за запитом "органайзер своими руками  в детскую комнату"



Результат пошуку зображень за запитом "органайзер своими руками  в детскую комнату"


Результат пошуку зображень за запитом "органайзер физкультурный уголок"




Немає коментарів:

Дописати коментар

Про траєкторію руху та розвитку професійної компетентності педагога

  Чи потрібно кожному з нас самовдосконалюватись та розвиватися професійно?  Ми часто чуємо поняття: професійний розвиток, траєкторія профес...