ПРО діда Мороза , Святого Миколая та Санта Клауса

Чим відрізняються дід Мороз Санта Клауса та святий Миколай?
Довідка:
- santa з італійської – святий;
- Клаус, Микола, Миколай, Николай  –це редукована форма німецького імені  Ніколас.
З цієї довідки бачимо, що Святий Миколай та Санта Клаус – це одна і таж особа. Більше того, - це реальна особистість. То чому ж вони так по різному виглядають? І чи родичі вони з дідом Морозом?
Отож Святий Миколай народився в заможній родині в кінці III століття та жив  у IV столітті. Пізніше він став єпископом в місті Мирі (нині — Демре, невелике містечко у Туреччині), тому отримав ім’я Мирликійский. У цьому містечку йому навіть спорудили пам’ятник. Кажуть, що своїм служінням він удостоївся Божої милості - творити дива. Вважається покровителем дітей, хворих, мандрівників, моряків, рибалок, чесних торговців.

Святий Миколай — один із самих шанованих християнських святих. Честь ця випала йому за велику доброту до людей і багато творених ним див.
У деякий країнах розповідають, що Святий Миколай підкидав у будинки бідняків набиті золотом гаманці, причому багато хто вважає, що святий закидав гаманці через димар, і вони потрапляли в черевики, які залишали сушитися біля вогнища. Тому у багатьох західноєвропейських країнах і сьогодні прийнято новорічні подарунки, особливо дітям, ховати в чобітки чи черевички.
А ще легенди розповідають, що святий напередодні 19 грудня випікає зірочки в дарунок діткам. Потрапляючи до мішка Чудотворця, печиво набуває подоби свого майстра і мають назву «медівники-миколайчики». Найбагатші традиції свята Миколая збереглися у Східній Європі, отже у нашій місцевості – в Західній Україні.  Там Святий Миколай не лише обдаровує, а й слухає концерти дітей, перевдягнених на янголят. 
Творив добро Святий Миколай у Європі та й попрямував до Америки в Нью-Йорк разом з емігрантами з Нідерландів.   Нідерландський Святий Миколай, в оригіналі він називався Sinterklass, був добряком, веселуном, життєрадісними товстуном, одягався у коричневий кожух, бо Нідерланди  – країни на березі Північного моря.
Звідки ж у Святого Миколая (Санта Клауса ) такий сучасний  та модний одяг?
Сучасний Санта сформувався стараннями виробника популярного напою. У «Кока-колі» не приховують, що популярний зимовий образ був потрібен для того, щоб і взимку не падали продажі напою. Перетворив Святого Миколая на череватого веселуна в червоній курточці з білою борідкою художник Хадцон Сандбл у 1931 році. Він намалював картину, на якій Санта тримає в одній руці склянку кока-коли, а в іншій - свій ковпак. Під рекламою був написаний слоган: «Знімаю шапку перед паузою, яка дарує свіжість».
З якого лісу прийшов Дід Мороз?
Одні етнографи стверджують, що Дідові Морозу щонайменше дві тисячі років адже прототипом його був іще язичницький бог Зимник , якого зображували із залізною булавою в руці.  Інші фольклористи вважають, що праобразом дідусеві став казковий Морозко. Однак у народній казці в нього мало спільного з добрим дідусем: він заморозив ледарку на смерть. 1840 року письменник Володимир Одоєвський пом’якшив фольклорне бузувірство, і його Мороз Іванович обмежився крижаним намистом для недоброї дівчини і нагородив працьовиту сестру. Згадується й український звичай , що тягнеться ще з язичницьких часів, запрошувати на різдвяну кутю Мороза, якого грав переодягнений господар. Однак від нього чекали не подарунків, а ритуального здобрення стихій, з якими треба було домовитись  про погоду для врожаю.
В Інституті мистецтвознавства, фольклористики та етнології вчені науково довели, що Діда Мороза у фольклорі не існувало. Діда Мороза придумали в радянські часи, щоб заперечити святкування Миколая і духовність людей. Новий образ ідентифікували з Святим Миколаєм із західної традиції, який обдаровує дітей на Різдво. Така ідея дуже легко прижилася у радянському суспільстві.
Дідусь із цукерками в мішечку почав приходити до слухняних дітей Російської імперії наприкінці XIX ст. Неслухам перепадало палицею, яка з плином часу перетворилася на чарівний посох. Після жовтневого перевороту і календарної реформи 1918 року Дід Мороз потрапив під «зачистку».
Повернувся він напередодні нового, 1936 року з легкої руки Павла Постишева, після його заклику організувати дітям гарну ялинку. Так Дід Мороз і Снігуронька вперше з’явилися біля новорічної ялинки в московському Будинку Союзів. Західна Україна познайомилася з ними лише після 1945 року, з приходом радянської влади.
Отож, в чому різниця?
Так, Святий Миколай приходить 19 грудня, а Дід Мороз - 1 січня.
Святий Миколай - це реальна історична особа, а Дід Мороз – симбіоз язичницького персонажа та Святого Миколая, прив'язаний в радянські часи до Нового року.
Святий Миколай носить ризу і корону, а Дід Мороз одягається у синю або червону шубу. Святий, якого шанують українці, приносить подарунки під подушку, а Дід Мороз - під ялинку.
Святий Миколай ходить із янголом із ІХ століття, а Дід Мороз - із онукою Снігуронькою із 1936 року.
І найголовніше - Святий Миколай традиційний для України, а Дід Мороз - для Росії.

Для тих, хто не повірить, доки не торкнеться власними руками і не побачить на власні очі, - ось адреси наших героїв.
Дід Мороз живе В сосновому бору на березі ріки Сухона, що в 15 кілометрах від російського міста Великий Устюг.
З 1984 року рішенням ООН офіційною резиденцією Санта Клауса стала Лапландія. Точна адреса: Фінляндія, 96930, Полярне коло.
А справжній Святий Миколай, кажуть, приходить тільки з неба.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Про траєкторію руху та розвитку професійної компетентності педагога

  Чи потрібно кожному з нас самовдосконалюватись та розвиватися професійно?  Ми часто чуємо поняття: професійний розвиток, траєкторія профес...